sparo.dk

Indien trækker 500 og 1.000 rupeesedler tilbage i et forsøg på at bekæmpe korruption

Indien trækker 500 og 1.000 rupeesedler tilbage i et forsøg på at bekæmpe korruption. Indiens premierminister, Narendra Modi, har meddelt, at 500 og 1.000 rupeesedler skal tages ud af cirkulation, i et træk, der forventes at kaste landets økonomi i kaos. I en overraskende fjernsynstale tirsdag aften sagde Modi, at demonetiseringen af Indiens pengesedler af højeste værdi, til en værdi af omkring £6 og £12, ville begynde fra midnat. Tiltaget er et forsøg på at lukke ned for den blomstrende økonomi med ubeskattede kontanttransaktioner, som tillader korruption, finansiering af terrorgrupper og holder falske sedler i omløb.

Modi henvendte sig til nationen og sagde: “Udvekslingen af 500 og 1.000 rupeesedler, der udbydes som valuta, stoppes fra i dag. Sorte markedsfolk og forrædere, der bruger sorte penge, vil ikke være i stand til at flytte store mængder penge, og 500 og 1.000 rupeesedler vil blive værdiløse stykker papir. De borgere, der tjener ærligt og med hårdt arbejde, vil deres interesser blive beskyttet.”

Modi understregede, at borgere, der havde 500 og 1.000 rupeesedler, ikke behøver at gå i panik, da kontanter kunne deponeres i banker eller postkontorer indtil kl. slutningen af 2016. Han sagde: “Disse skridt er en del af vores kamp mod korruption, sorte penge og falske sedler. Den almindelige borger, der kæmper, vil blive styrket … Der er ingen grund til, at du skynder dig til banken i morgen, du har 50 dage.”

Modis udmelding er kontroversiel i Indien, hvor en enorm paralleløkonomi tegner sig for 20 % af BNP og opererer næsten ustraffet. Bevægelsen vil vrede korrupte politikere, herunder i Modis eget Bhartiya Janata-parti, som tager imod kontantbestikkelse. Banker og pengeautomater vil være lukket onsdag. Sedler af høj værdi vil stadig blive accepteret på hospitaler eller i tilfælde af en nødsituation indtil det nye år, sagde premierministeren.

Tiltaget er også en del af Modis bestræbelser på at slå ned på skatteunddragelse. Under regeringens indkomstoplysningsordning, som sluttede i september, fik indehavere af sorte indkomster og aktiver en amnesti fra strafferetlige anklager til gengæld for frivilligt at stå frem og betale 45 % skat og en bøde. I august vedtog regeringen lovforslaget om varer og tjenesteydelser, som for første gang bragte Indiens 1,25 milliarder store befolkning ind på et indre marked og slog forskellige statsskatter sammen til en enkelt, altomfattende skat.

Med denne meddelelse styrker Modi sit omdømme som en leder, der har bekæmpet korruption og styrket økonomien. Han sagde: “Da [BJP] blev valgt i 2014, var der diskussion blandt Bric-nationerne [Brasilien, Rusland, Indien og Kina] om, at ‘jeget’ blandt brikerne vaklede. Men Indien er nu en stjerne, et lyspunkt, og det er en påstand, der ikke er fremsat af os, men af IMF og Verdensbanken.” … vi har en lille tjeneste at bede om. Titusvis af millioner har sat deres lid til The Guardians frygtløse journalistik, siden vi begyndte at udgive for 200 år siden, og henvendte sig til os i øjeblikke med krise, usikkerhed, solidaritet og håb. Mere end 1,5 millioner tilhængere fra 180 lande magter os nu økonomisk – og holder os åbne for alle og voldsomt uafhængige. Vil du gøre en forskel og også støtte os?

I modsætning til mange andre har The Guardian ingen aktionærer og ingen milliardærejer. Bare beslutsomheden og passionen til at levere global rapportering med stor gennemslagskraft, altid fri for kommerciel eller politisk indflydelse. Rapportering som denne er afgørende for demokratiet, for retfærdighed og for at kræve bedre af de magtfulde.

Og vi leverer alt dette gratis, så alle kan læse det. Det gør vi, fordi vi tror på informationslighed. Et større antal mennesker kan holde styr på de globale begivenheder, der former vores verden, forstå deres indflydelse på mennesker og samfund og blive inspireret til at tage meningsfulde handlinger. Millioner kan drage fordel af åben adgang til kvalitet, sandfærdige nyheder, uanset deres evne til at betale for det.