Hunde til salg på DBA: 6 fejl du ikke må begå [Læs før du køber]
Se hvilke hunde der er til salg lige nu: https://www.dba.dk/dyr/hunde-og-tilbehoer/hunde/
På DBA søger en masse skønne hundehvalpe og voksne hunde et nyt hjem hos kærlige mennesker, der er klar til at give dem et skønt liv. Har du planer om at øge familien med en sød firbenet ven, kan det være, at du allerede har scrollet igennem en hel masse salgsannoncer på siden.
Når det gælder køb af hunde på DBA, er der dog 6 fejl, du ikke må begå – både for din egen og for hundens skyld. I indlægget her kan du læse, hvad du skal være opmærksom, inden du anskaffer dig din første hund gennem en salgsannonce, så du skaber de bedste rammer for dig selv og dit nye familiemedlem.
1. Køb aldrig en hvalp uden at lægge grundig overvejelse og research bag
En hund bringer mange følelser og enorm glæde ind i hjemmet og bliver hurtigt din nye bedste ven. Men husk på, at en hund er et kæmpe ansvar og har brug for rigtig meget af dig for at trives. Et køb af en hund må derfor aldrig ske impulsivt. Du skal i stedet sørge for at tænke alle aspekter af det at være hundeejer grundigt igennem, før du køber.
En hund kan i mange tilfælde leve i op til 15 år. Den er dit ansvar i alle årene, og du skal lægge mange penge og timer samt meget planlægning og tålmodighed i den. Ofte kræver den tidlige opdragelse af hvalpen, hvad angår renlighed, tryghed i det nye hjem og det at være alene hjemme meget mere tid, end man lige forventer.
Du skal ligeledes være afklaret med, at du bliver mere bundet, når du anskaffer dig en hund i den forstand, at du mister spontanitet i forhold til rejser og andet, der kræver, at du er væk i længere tid.
Lav grundig research af den valgte hunderace for at sikre dig, at du har tid og overskud i dagligdagen til at opfylde dens behov for fysisk og mental aktivitet, pleje og samvær. Overvej også nøje, om du har et økonomiske råderum, der tillader at have hund. Du skal betale udgifter til hundeforsikring, vaccinationer, foder, træning, dyrlægebesøg m.v. Ofte kan den månedlige udgift løbe op i mange hundrede kroner.
De vigtigste nøgleord, når det gælder anskaffelsen af en hund, er altså research, økonomi, tid og overskud.
2. Besøg altid hundens opdrætter før du køber
DBA er en af de foretrukne portaler for køb og salg af hunde, og hver dag finder nye hunde et godt hjem. Har du forelsket dig i billederne af en hvalp fra en salgsannonce på DBA, kan det være fristende at reservere hunden med det samme. Men det skal du afholde dig fra.
Du bør nemlig altid besøge hvalpens opdrætter og se den voksne tæve og hvalpens kuldsøskende, inde du køber. Gør du det, sikrer du dig for det første, at sælger ikke er ude på at snyde dig. For det andet vil det at se stedet, hvor hvalpen har tilbragt sine første uger, give dig en klarere mavefornemmelse af, om hunden stemmer overens med dine ønsker og er den rette for dig og din familie.
De første par måneder af en hvalps liv har enormt stor betydning for, hvordan den bliver som voksen hund. Det vil give dig en rar fornemmelse at se, at hvalpen kommer fra en sød og kærlig familie, og at den er glad og kontaktsøgende.
Sørg altid for at spørge om, hvor mange mennesker hvalpen er blevet passet af hos opdrætter. Skal hvalpen være en familiehund, er det nemlig meget vigtigt, at den fra lille har været vant til at omgås børn og voksne af begge køn.
Når du besøger opdrætter, vil du også kunne danne dig et indtryk af moderens temperament. Ofte kan hun være ret beskyttende over for hvalpene, men det giver dig stadig mulighed for at se, hvordan hun er som hund. Selvom meget af en hvalps mentalitet og temperament dannes ud fra den socialisering, du som ejer giver den, vil moderen i mange tilfælde være en indikator for, hvordan din hvalp bliver som fuldvoksen.
Må du ikke se moderen, eller vil opdrætter mødes et offentligt sted, skal du vælge en anden. En god og pålidelig hundeopdrætter har intet at skjule.
3. Bring aldrig en hvalp yngre end 8 uger hjem
Det kan være utrolig svært at stå for en sød, lille hvalp, og tit har man lyst til at tage hunden med hjem fra samme øjeblik, man ser den. Dog skal du være opmærksom på, at det er ulovligt at fjerne hvalpe fra deres mor, før de er blevet mindst 8 uger gamle. Bring derfor aldrig en hvalp hjem, der er yngre end det.
Det vil desuden være en meget traumatiserende oplevelse for en hvalp at blive fjernet fra sin mor i så tidlig en alder, da den stadig har brug for moderen. Får du tilbuddet om at tage en hvalp, der ikke er gammel nok med hjem, må du aldrig tage imod det. I stedet skal du betragte det som et rødt flag fra opdrætters side.
Presser sælger dig til at købe og tage hvalpen med hjem med det samme, er det et tegn på, at sælger ikke har den store interesse for hvalpene. En opdrætter, der brænder for sine hunde, ved, hvordan salget skal foregå og kunne aldrig drømme om at give dig et sådant tilbud.
4. Sælger bør sørge for registrering og vaccination af hvalpen
Alle hvalpe skal mærkes og registreres hos Dansk Hunderegister, inden de er fyldt 8 uger. Ellers er der tale om brud på loven. Altså er det den pågældende sælgers ansvar at registrere din kommende hvalp. Du skal derfor sikre dig, at dette er gjort.
Derudover bør sælger få vaccineret hvalpene og behandlet dem med ormekur. Det er en god indikator for, at sælger er ansvarlig i sin håndtering af hvalpe, og at du trygt kan handle hos ham eller hende. Er sælger ikke villig til at tage sig af disse ting, bør du søge efter en hvalp hos en anden opdrætter.
5. Købet skal dokumenteres med en skriftlig købsaftale
Når hvalpen er klar til at komme med dig hjem, skal du sørge for at købet dokumenteres med en skriftlig købsaftale, som du og sælger underskriver. Købsaftalen indeholder de gældende oplysninger og aftaler for købet. Du må altså ikke blot indgå en mundtlig aftale med opdrætter.
En skriftlig kvittering giver dig nemlig 2 års reklamationsret. Opstår der efterfølgende problemer med hvalpen, og har du ikke en skriftlig kvittering for købet, har du heller ikke mulighed for at benytte dig af købelovens bestemmelser. Vil sælger ikke lave en skriftlig købskvittering for hvalpen, kan det tyde på, at alt ikke er, som det skal være, og du bør derfor handle et andet sted.
6. Handl ikke med en sælger der ikke er NemID/MitID-valideret
En sidste fejl, du ikke må begå, er at købe en hund hos en DBA-sælger, der ikke er NemID/MitID-valideret. Her kan du nemlig ikke være sikker på, at sælgers oplysninger er valide.
Har sælger derimod valideret sig med NemID eller MitID, er det et tegn på, at de er trygge og pålidelige at handle med. Du finder valideringen i form af et ikon på på sælgers annoncer og profil.
Se hvilke hunde der er til salg lige nu: https://www.dba.dk/dyr/hunde-og-tilbehoer/hunde/
De mest populære hunderacer på DBA
Hvert år er tre hunderacer på top 10 listen over de mest populære i Danmark: golden retrieveren, labradoren og schæferen. Har du forelsket dig i en af disse hunde, kan du derfor være sikker på at finde en på DBA.
Hundene er alle en del af de større hunderacer, som har behov for en god mængde motion og mental stimulering. Køber du en voksen hund, skal du selvfølgelig være opmærksom på at tilpasse aktiviteten, så den er rigtig for hundens alder og ikke overbelaster den.
Derudover er de tre racer super trofaste og hengivne over for deres mennesker og ganske lette at opdrage. De er alle særdeles gode familiehunde, også til mindre børn. Især labradoren og golden retrieveren er fantastisk til børn, da de er kærlige, glade og meget tålmodige. Du kan derfor være sikker på, at hunden og dine børn vil falde pladask for hinanden.
Med en schæfer får du mange af de samme kvaliteter. Et kærligt og loyalt temperament samt en høj intelligens er kendetegn for racen. Med sin fortid som hyrdehund kan schæferen godt være ret beskyttende over for sin familie. Nogle gange får den derfor fremmede gæster til at føle sig lidt uvelkomne, men når først den kender dem, vil den hurtigt bløde op.
Vælger du en af disse tre racer, er du sikret en fantastisk hund og en ven for livet for dig og din familie.
Se hvilke hunde der er til salg lige nu: https://www.dba.dk/dyr/hunde-og-tilbehoer/hunde/